21-12-2018 / nieuws / Robbrecht van Amerongen
Telenor: 7 techtrends voor 2019

IoT wordt industrieel in 2019

Telenor Research voorspelt zeven technologietrends voor 2019. Ze staan ​​voor een nieuwe vorm van hoe we consumeren, hoe we ons verbinden en zelfs hoe we de wereld om ons heen in 2019 waarnemen.

 

Na een roerig jaar met technologische vooruitgang, tegenvallers en successen, identificeert de onderzoeksgroep van Telenor Group, Telenor Research, zeven technologietrends voor 2019. Naast voorspellingen over techtrends op het gebied van artificial intelligence (AI), 5G en chatbots, zien ze ook een belangrijke rol weggelegd voor IoT.

Telenor Research denkt dat 2019 het jaar zal zijn waarin industriële IoT-klanten de overgang maken van proof-of-concepts, die we de afgelopen periode veel hebben gezien, naar grootschalige commerciële implementaties in low-power wide-area (LPWA)3 ecosystemen. Door de verdere groei van het LPWA-ecosysteem, worden grotere industriële toepassingen mogelijk. Zodra het LPWA-ecosysteem volwassen wordt en ontwikkelaars een groot deel van hun technische stack hebben doorgelicht, verwachten ze dat industrieën IoT op grote schaal gaan uitrollen. Ze denken daarbij vooral aan implementaties binnen smart cities, visserij, industriële productie en procesindustrieën, zoals scheepvaart-, verkeer- en transportbewaking. Kortom, IoT wordt industrieel in 2019. Daarnaast wordt op de achtergrond steeds duidelijker hoe de verschillende connectiviteitstechnologieën verschillende doelgroepen dienen.

 

Hoewel de vraag blijft waar IoT-technologieën het meest en het snelst zullen opschalen, is één ding duidelijk: LPWA IoT-netwerken spelen vanaf 2019 een hele belangrijke rol.

 

Op 31 januari is er in Amsterdam een conferentie die volledig gaat over de business- en IT-ontwikkelingen van LoraWan onder de naam 'The Things Conference'. Klik hier voor meer informatie. 

 

Het artikel met een beschrijving van alle techtrends volgens Telenor Research vindt u hier. 

Robbrecht van Amerongen
Een ding is zeker.
Er kan meer dan je denkt.
Bel Robbrecht van Amerongen 06 41 01 02 86