11-01-2019 / nieuws /
Slimme steden worden over de hele wereld ontwikkeld

Wat maakt een stad slim?

Met de toename van Internet of Things (IoT) en connected devices, worden steeds meer steden wereldwijd ‘slimmer’.

 

Een slimme stad kan op verschillende manieren worden gedefinieerd, afhankelijk van het ontwikkelingsniveau, de middelen en de ambities van de bewoners. Zo’n stad wordt vaak ontwikkeld om de kwaliteit van leven te verbeteren. Dit is geheel in lijn met de Global Sutainability Goals die zijn vastgelegd door de Verendigde Naties. De inzet van slimme toepassingen kan veel voordelen voor de bewoners opleveren, van openbare veiligheid tot gezondheid en transport. Bruno Sánchez-Andrade Nuño, Vice-President, Social Impact bij Satellogic, beschrijft in een artikel op de website van het World Economic Forum hoe smart cities helpen bij het behalen van de wereldwijde duurzaamheidsdoelstellingen.

 

Volgens een rapport van McKinsey Global Institute (MGI) kunnen smart city-toepassingen sommige belangrijke indicatoren voor kwaliteit van leven, zoals gezondheid en veiligheid, met 10 tot 30 procent verbeteren.

In haar artikel voor Computerworld, gaat Hannah Williams in op een aantal vragen met betrekking tot het fenomeen ‘slimme stad’.

Wat is een slimme stad?

De eerste vraag waar ze zich over buigt is wat een slimme stad eigenlijk is. In essentie is het eigenlijk een herinrichting van een gebied of stad waarbij gebruik gemaakt wordt van 'slimme' technologieën om de prestaties en kwaliteit van diensten zoals energie, connectiviteit, transport, nutsbedrijven en anderen, te verbeteren. Een van de bekendste voorbeelden van een smart city-applicatie is connected cars die bijvoorbeeld kunnen communiceren met parkeermeter en laadstations waardoor bestuurders naar dichtstbijzijnde vrije plek worden geleid.

 

Gartner schat in dat er wereldwijd zo’n 250 miljoen ‘connected cars’ rond zullen rijden in 2020. Dat betekent dat een op de vijf auto’s dan is uitgerust met een vorm van draadloos netwerk.

Waarom zijn smart cities nodig?

De wereldbevolking groeit gestaag. Volgens Gemalto zullen er naar verwachting in de komende drie decennia nog eens 2,5 miljard mensen aan steden worden toegevoegd. De bevolkingstoename leidt al tot overbevolking in de grote steden over de hele wereld, zoals New York, Tokio en Londen. Hierdoor worden steden gedwongen manieren te vinden om de druk die inwoners en forensen ondervinden, op te heffen. Met name door stedelijk wonen en mobiliteit aan te pakken met slim beleid. Naarmate de bevolking toeneemt, beschouwen verschillende landen ecologische, sociale en economische duurzaamheid als een noodzaak om de groei bij te houden. Sterker nog, bijna 200 landen zeggen dat smart city-technologie van het grootste belang is voor succes.

Zijn smart cities wel veilig?

Veiligheid en beveiliging zijn twee van de belangrijkste zorgen voor elke stad en met de toevoeging van digitale technologieën wordt deze zorg alleen maar groter. Door het toenemende risico van cyber crimes en datadiefstal, zouden smart cities potentiële bedreigingen moeten aanpakken.

 

Zoals hierboven vermeld, wordt van technologieën verwacht dat zij de burgers helpen betere en op feiten gebaseerde beslissingen te nemen. Cijfers uit het rapport van MGI tonen aan dat slimme technologieën het aantal dodelijke ongevallen met acht tot tien procent kunnen verminderen en criminaliteitsincidenten met dertig tot veertig procent kunnen verlagen.

 

De acceptatie van verschillende connected technologies brengt risico's met zich mee. Steden moeten oplossingen integreren die sterke authenticatie- en ID-managementoplossingen bieden om een ​​veilige en beveiligde stedelijke omgeving te garanderen.

Robbrecht van Amerongen
Meer weten over IoT?
Er kan meer dan je denkt
Bel Robbrecht van Amerongen 06 41 01 02 86