Condition Monitoring

Maak je machines slimmer: Altijd warm water door koppelen van sensoren

Hartje zomer: geen mens in Nederland gebruikt de verwarming. Toch kan die in de zomer stuk gaan. Daar kom je op dat moment niet zo snel achter. Bij het aanbreken van de eerste koudere dagen zet je de verwarming aan en constateer je dat deze niet meer werkt. En helaas ben je niet de enige, want nadat je de monteur hebt gebeld, blijkt hij ook nog eens niet direct tijd te hebben. Wat nou als je in de zomer al wist dat de verwarming stuk was? Of misschien wel beter: wat als de verwarming had aangegeven dat bepaalde onderdelen aan vervanging toe waren?

 

Ideale situatie

Ook gezien vanuit de service- en onderhoudsbedrijven zou dit natuurlijk ideaal zijn. Wat als zij kunnen zien dat de verwarming op een bepaalde locatie stuk gaat of stuk is, kunnen zij daar adequaat op inspelen.

 

Naast thuis wordt er natuurlijk ook op veel andere plekken gebruik gemaakt van verwarming, denk bijvoorbeeld aan industriële toepassingen. Hier is het belang van informatie wellicht nog veel groter. Het wel of niet functioneren van verwarming kan mogelijk impact hebben op het gehele bedrijfsproces en zodoende voor schade zorgen.

De oplossing: Condition Monitoring

Hoe mooi zou het zijn als we via sensoren kunnen zien dat een component niet meer werkt, of dat we kunnen bijhouden wat de status is? We zien dan ook aan de hand van vastgestelde waarden dat een onderdeel tegen het einde van zijn levensduur aanloopt. Het is allemaal mogelijk en zélfs met de al reeds aanwezige sensoren. We maken gebruik van wat al aanwezig is en plaatsen alleen nieuwe sensoren waar nodig. Zo voorkomen we onnodige investeringen. De data van de sensoren versturen we naar een cloudoplossing. Je doet dus geen investeringen in fysieke hardware, maar maakt gebruik van een infrastructuur die al aanwezig is. In deze cloud wordt vervolgens ook de logica op de data toegepast: wat moet er gedaan worden met welke waarde? Dit kan van alles zijn: een waarde terug sturen naar het eigen assetmanagement systeem of bijvoorbeeld een bericht richting het onderhoudsbedrijf dat preventief een onderdeel kan vervangen.

 

De mogelijkheden zijn eindeloos. Het belangrijkste is niet dat alles gekoppeld kan worden maar dat we het ons een stuk makkelijker kunnen maken. En dat er op veel vlakken winst te behalen valt.

Robbrecht van Amerongen
Condition Monitoring.
Er kan meer dan je denkt.
Meer weten over de toegevoegde waarde van Condition Monitoring van Conclusion Connect?
Bel Robbrecht van Amerongen 06 41 01 02 86