Asset Management

Tracking van Apparatuur in de zorg

Elke ziekenhuismedewerker is wel eens op zoek naar medische apparatuur. Zowel het verplegend personeel, als de afdeling medische techniek die iets in ouderhoud moet nemen. Met name kleine mobiele apparaten, zoals infuuspompen, zijn nog wel eens zoek. Maar ook de grotere apparaten zoals anesthesietoestellen zijn regelmatig niet op de plek waar men ze verwacht. Onderoek wijst uit dat ziekenhuizen structureel 20% teveel apparatuur hebben om de kans dat de medewerkers misgrijpen te verminderen.

 

Als een medewerker in een overzicht kan zien waar iets zicht bevindt en of dit in gebruik is, weet hij direct waar het apparaat te vinden is. Dit voorkomt onnodige ergernissen en tijdverspilling. Ook heeft een gemiddeld ziekenhuis vaak meer apparaten dan nodig is, om te voorkomen dat de verplegers en artsen op een kritiek moment misgrijpen. Dat maakt de gebruiksgraad van deze apparaten bijzonder laag.

Track-and-trace

De oplossing is simpel: een track-and-trace systeem voor medische apparatuur. Dit is te realiseren met slimme sensoren. Het is ook mogelijk om te zien of een apparaat in gebruik is. De data wordt naar een cloud oplossing gestuurd en daar op basis van vaste logica geanalyseerd.

 

Er is meer.  Alleen al het feit dat systemen worden voorzien van sensoren om ze te volgen geeft ook de mogelijkheid om dit mee te nemen in het asset management van de medische apparatuur en hier bijvoorbeeld ook de onderhoudsplanning aan te koppelen. Een applicatie kan met deze informatie real-time visueel weergeven waar apparatuur zich bevindt en of het binnen een bepaalde tijd in onderhoud moet.

 

Veel medische apparaten beschikken al over sensoren en vaak is er data beschikbaar over de status van het apparaat. Deze technische informatie kan gebruikt worden voor het plannen van preventief onderhoud, dat zelfs voorkomen kan worden met behulp van de data uit het apparaat zelf. Deze data kan worden vergeleken met vaste waarden, zoals levensduur, om zo eerder tot bepaald onderhoud over te gaan.

Robbrecht van Amerongen
Asset Management in de zorg.
Er kan meer dan je denkt.
Meer weten over wat de inzet van IoT-oplossingen voor de zorg kan betekenen?
Bel Robbrecht van Amerongen 06 41 01 02 86