Predictive maintenance

Inzet slimme technieken bij straatverlichting 

Straatverlichting: ook zomers werkt het, maar omdat het ’s avonds veel later donker is valt het minder snel op wanneer een lamp stuk is. Wanneer de lampen aan gaan ligt men al in bed of gaan de meeste mensen de straat niet meer op. Als het in de herfst vroeger donker wordt, komen bewoners er achter dat bepaalde lantaarnpalen in hun straat niet meer functioneren. Ze bellen de gemeente om dit te melden. Dit kan resulteren in een ‘piekmoment’ waarop veel defecte straatverlichting wordt gemeld en deze dus moet worden gerepareerd.

 

Het zou toch fijn zijn als de staatverlichting zelf meldt dat deze defect is, of zelfs nog beter dat hij binnenkort kapot gaat. Het feit dat je niet na de zomer bij tientallen lantaarnpalen de verlichting hoeft te vervangen, maar dit juist in die (rustige) zomerperiode kan oplossen. Behalve de functionaliteit, geeft straatverlichting ook een gevoel van veiligheid. Hoe donkerder het op straat is, hoe minder veilig dit wordt ervaren. Tegelijkertijd is de kans is op criminaliteit groter.

Monitoren

Door slimme technieken is het mogelijk om lampen te monitoren. Zo kan je vrijwel direct constateren dat een lamp defect is en deze meteen vervangen. Het snel reactief kunnen oplossen van het probleem is natuurlijk mooi, maar het kan nog mooier. Hoe? Wanneer je een lamp vlak voordat hij kapot gaat kan vervangen, om zo te voorkomen dat de situatie met een niet-werkende lamp ontstaat.

 

Het is dus mogelijk om de data van de lamp te verzamelen. Bijvoorbeeld of hij nog werkt, maar ook het aantal lichturen dat hij al heeft gebruikt. Deze data kan je ontsluiten en versturen naar een cloudoplossing. Daar wordt de data opgeslagen en kun je de data gebruiken. Door middel van logica kan je berichten sturen, zoals “Lamp x is kapot”. Maar je zou ook een vergelijking kunnen maken tussen het aantal uren dat een lamp heeft gebrand en de beschreven specificaties zoals levensduur. Hier kun je vervolgens op acteren. Dit kan door het plaatsen van nieuwe sensoren, maar mochten er al sensoren aanwezig zijn, dan kan hier natuurlijk ook gebruik van worden gemaakt. 

 

Minimale investering

De mogelijkheden zijn eindeloos. De lantaarnpaal kan voorzien worden van een groot aantal sensoren die helpen bij verschillende vraagstukken. Denk hierbij aan verkeersintensiteit, maar ook bijvoorbeeld milieu zoals geluidsoverlast, fijnstof, luchtkwaliteit. Het belangrijkste is niet dat alles gekoppeld kan worden maar dat we, door middel van deze mogelijkheden, het ons een stuk makkelijker kunnen maken. Deze combinatie van functionaliteiten maakt de businesscase van slimme sensoren opeens een stuk eenvoudiger, omdat er met een minimale investering opeens een groot aantal nieuwe markten en bedrijfsmodellen kan ontstaan.

Robbrecht van Amerongen
Een ding is zeker.
Er kan meer dan je denkt.
Weten wat de toegevoegde waarde is van een IoT-platform voor organisaties?
Bel Robbrecht van Amerongen 06 41 01 02 86